Gelukkig zijn met jezelf, zo doe je dat!

Gelukkig zijn met jezelf
Leestijd 7 minuten

Gelukkig zijn met jezelf en je eigen leven.. Voor velen is dit wel eens een strijd. Je maakt jezelf wijs dat je gelukkig zal zijn als je eindelijk op vakantie gaat naar een droombestemming, als je die ene mooie auto op de oprit heb staan, of wanneer je een flinke promotie hebt gekregen op werk. Maar gelukkig zijn met jezelf is ook nu, op dit moment, al mogelijk. In dit artikel lees je hoe jij weer gelukkig gaat zijn met jezelf.

Tip 1: Accepteer jezelf zoals je nu bent

Zowel van binnen als van buiten. En dit kan een lastige zijn. Gelukkig met jezelf word je alleen door jezelf te accepteren. Veel mensen denken dat ze iets moeten doen voordat ze zichzelf kunnen accepteren. Ze moeten leuker, slimmer, knapper, succesvoller of extraverter worden. Je kunt niet gelukkig zijn met jezelf als je constant werkt om jezelf te verbeteren. Waarom niet? Omdat zelfverbetering impliceert dat er iets ontbreekt. Echter ontbreekt er niets, want je bent precies goed zoals je nu, op dit moment bent. Hoewel er niets mis is met proberen je toekomstige zelf gelukkiger te maken, is het juist ook belangrijk om je op dít moment al gelukkig te voelen. Leren hoe je gelukkig kunt zijn met jezelf en jezelf accepteren is een nooit eindigend proces. Je zult je nooit helemaal tevreden voelen, dus stop ermee om er een doel van te maken. Maak van het proces zelf je doel!

Tip 2: Verkies ervaringen boven materiële dingen

Streef naar nieuwe ervaringen, in plaats van nieuwe dingen. Boek vakanties, maak leuke wandelingen in het park, koop kaartjes voor concerten of unieke optredens. Je kunt ervoor kiezen om alleen de stad te verkennen of je vrienden uitnodigen voor een onverwacht avontuur. Doe iets nieuws of ga naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Natuurlijk is het leuk om jezelf te verwennen met een nieuw item voor in je huis of een kledingstuk, maar zeg nou zelf.. waar heb jij de mooiste herinneringen aan? Ervaringen of spullen?

Tip 3: Mediteer regelmatig

Meditatie kan een echte lifechanger zijn. Meditatie spoort je aan om het rustiger aan te doen en alleen maar in het hier en nu te zijn. Als je het consequent beoefent, kan het angst verlichten, je focus en zelfs je zelfvertrouwen vergroten. En was je al bekend met alle andere gezondheidsvoordelen van mediteren? Op Youtube zijn talloze gratis meditaties te volgen, of download een app zoals Calm of Meditation Moments van Michael Pilarczyk.

Meditatie mindfulness helpen je om bewuster en kalmer door het leven te gaan. Streef ernaar om meer aanwezig te zijn, neem de tijd om te pauzeren en te genieten van de kleine dingen in plaats van van het een naar het ander te haasten.

Tip 4: Wees vriendelijk

Wanneer je vriendelijk en behulpzaam bent naar anderen, word je daar zelf ook gelukkig van. Dit komt doordat vrijgevigheid en de bereidheid tot delen mensen gelukkig maakt. Dus heb wat meer compassie met anderen, geef eens wat vaker een complimentje of glimlach gewoon eens naar de mensen om je heen.

Tip 5. Daag jezelf uit

In contrast met accepteren, is het ook belangrijk om jezelf juist uit te dagen. Nieuwe dingen doen  zorgt ervoor dat je steeds nieuwe informatie tot je neemt. Dit kan je inspireren, zet aan tot nadenken, kan je vormen en kan je soms zelfs een kick geven. Dingen doen die je nog nooit hebt gedaan is spannend, maar geeft je vaak ook een hoop voldoening.

Daarnaast kan het doen van andere, nieuwe dingen je helpen uit de sleur van je dagelijkse leven te komen. Het is belangrijk om regelmatig iets nieuws te doen. Bezoek eens een museum, ontmoet nieuwe mensen, luister naar andere muziek of bezoek een vreemde stad. Dat soort dingen maken je er bewust van dat je leeft.

Tip 6. Wees niet veroordelend

Geluk hangt samen met het vrijkomen van dopamine. Dit is een stof die signalen tussen je hersencellen transporteert. Als we veroordelend en kritisch worden, wordt het dopaminesysteem uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat we ongelukkiger en ontevredener met ons leven worden. Kijk dus met een open blik naar de mensen om je heen en leef en laat leven! Daar wordt iedereen gelukkiger van 😊

Tip 7. Omring jezelf met de juiste mensen

Een van mijn favoriete citaten is: “Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.” Gelukkige mensen brengen hun tijd niet door met negatieve, pessimistische mensen. Ze gaan om met mensen die gelukkig en ondersteunend zijn, die hun zelfvertrouwen opbouwen en hen tot het uiterste drijven. Zoek daarom mensen op die het beste in jou zien en naar boven halen. Ga eens na in je vriendengroep, collega’s of kennissenkring: wie zijn de mensen die jou energie geven en zorgen voor een positieve en uplifting vibe? Zoek deze mensen op!

Gelukkig zijn met jezelf

Tip 8. Zorg goed voor jezelf en word gelukkig met jezelf

Als je je afvraagt ​​hoe je gelukkiger kunt zijn met jezelf, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, fysiek en mentaal voor jezelf zorgen. Slaap elke nacht goed, vul je lichaam met gezond voedsel, sport regelmatig, neem een break van schermen en drink veel water. Je moet voor jezelf zorgen om je best te doen en je goed te voelen. Wil je nog meer leren over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen? Wellicht vind je het artikel Wat is self care en hoe pas je het toe? interessant.

Tip 9. Beweeg regelmatig in de buitenlucht

Een bezoekje aan de sportschool is altijd goed, maar sporten in de frisse lucht is nog beter. Uit  onderzoek blijkt dat we alleen maar gelukkiger worden van buiten zijn.

Wandel, fiets of doe iets anders dat je in beweging brengt. Sporten verbetert de stemming en slaapkwaliteit en vermindert stress, waardoor je lichaam en geest gezond blijven. Zelf ben ik echt fan van wandelen, misschien wel onbewust omdat wandelen zo goed is voor je geestelijke gezondheid.

Tip 10. Vind plezier in je werk

We besteden een groot deel van ons leven op kantoor, al dan niet in je home office. Het is daarom ontzettend belangrijk om werk te vinden wat je echt leuk vindt. Probeer een baan te vinden waar je je sterke kanten kan benutten, waar je succes kunt ervaren en waar je geniet van het gezelschap van je collega’s. Zoek vooral ook naar zingeving in je werk. Zorg dat je werk uitvoert, omdat je echt iets wilt en kan bereiken of veranderen. Dit zal je een voldaan gevoel geven en je boost je eigenwaarde ermee. 

Tip 11. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je (sociale) leven niet te vergelijken met dat van iemand anders. Het is niet het aantal vrienden dat je hebt of de hoeveelheid sociale uitstapjes die ertoe doen. Het is wat voor jou werkt en waar jij in the end gelukkig van wordt. Om jezelf minder te vergelijken met anderen raad ik je dan ook aan om minder gebruik te maken van social media. De invloed van social media op je zelfbeeld komt steeds meer naar voren uit verschillende onderzoeken. Verban jezelf regelmatig een dag van social media. Wat ook kan helpen is om bijvoorbeeld Instagram en Facebook 24 uur te verwijderen. Scroll je tijdlijn door voor 20 minuutjes en verwijder de apps daarna weer. Je zal zien hoeveel rust je dit geeft.

Tip 12. Neem jezelf mee op een date en word gelukkig met jezelf

Dates met jezelf kunnen een goede manier zijn om te leren hoe je gelukkig kunt zijn met jezelf. Weet je niet goed wat je met jezelf als date moet doen? Bedenk dan waar je iemand anders mee naar toe zou nemen op date. Wat zou je willen dat ze zien of ervaren? In het begin voelt het misschien een beetje vreemd, maar de kans is groot dat je op zijn minst een paar andere mensen ziet die alleen dineren of een bioscoopkaartje voor één kopen. Klinkt dit nog te beangstigend? Begin klein door bijvoorbeeld een kwartiertje in een café te zitten. Geniet van de omgeving en je koffie of thee en ervaar dat je eigen gezelschap best wel fijn is.

Gelukkig zijn met jezelf

Tip 13. Erken dingen waar je dankbaar voor bent

Het is gemakkelijk om dingen als vanzelfsprekend te beschouwen terwijl je je dag doorbrengt. Maar je leven wordt pas echt mooier als je stilstaat bij alle goede dingen. Maak er een gewoonte van om dankbaar te zijn. Onderzoek toont aan dat dankbaarheid sterk geassocieerd wordt met meer geluk. Dankbaarheid helpt mensen om meer positieve emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, hun gezondheid te verbeteren en om te gaan met tegenslagen.

Het hoeven geen spectaculaire, verbluffende dingen te zijn. Het kan zo simpel zijn als een warme douche, een lekkere maaltijd of je gezellige vrienden met wie je een avondje hebt geborreld. Wil je meer leren over dankbaarheid en tips krijgen over het toepassen van dankbaarheid in je leven? Misschien is het artikel de kracht van dankbaarheid dan iets voor jou!

En nu jij. Ga gelukkig zijn met jezelf!

Dit waren ze dan. 13 tips die jij kan toepassen om te leren gelukkig te zijn met jezelf. Succes met het toepassen van alle tips en geniet van een leven waarin gelukkig zijn met jezelf jouw nieuwe normaal wordt!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *