Hoe word ik assertiever?! 9 tips

Hoe word ik assertiever?
Leestijd 7 minuten
Hoe word ik assertiever?

Soms is het nou eenmaal makkelijker om niets te zeggen, in plaats van je mond open te trekken. Op korte termijn lijkt dit altijd de makkelijkste weg, maar op lange termijn maakt assertief zijn je leven zo veel makkelijker en beter. Heb jij ook moeite met het stellen van grenzen, nee zeggen en voor jezelf opkomen? Lees dan onderstaande tips en krijg antwoord op de vraag “hoe word ik assertiever?”

Wat is assertiviteit?

Laten we beginnen met de vraag: wat is assertiviteit precies? Assertiviteit draait om de omgang met mensen en relaties met anderen, zowel privé als op het werk. Assertief valt precies tussen passief en agressief in. Als je passief bent over het uiten van je mening, kun je onderdanig overkomen. En als je agressief bent met je standpunt, kom je misschien vijandig over, of erger nog, als een pestkop.

Maar als je leert assertief te zijn, kun je jezelf uitdrukken zonder passief of agressief te zijn, en heb je een grotere kans om te krijgen wat je wilt. Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Assertiviteit gaat over: ‘Nee’ zeggen, het stellen van grenzen, en het geven en ontvangen van kritiek, feedback of je mening.

Ben je benieuwd hoe assertief jij bent? Doe de assertiviteitstest! 

Waarom is assertief zijn zo belangrijk?

Je wordt er zelfverzekerder door

Om assertief te zijn heb je zelfvertrouwen nodig, maar andersom geldt ook dat je van assertief zijn zelfvertrouwen krijgt. Je voelt je minder snel aangesproken of aangevallen, doordat je sterker in je schoenen staat. Ook weet je je beter staande te houden als dingen anders lopen dan gepland. Je weet dan namelijk hoe je het op een assertieve manier kunt oplossen.

Je ervaart minder stress

Onderzoek toont aan dat wanneer je assertiever bent, je minder stress ervaart. Wanneer je niet assertief bent heeft dit vaak als gevolg: meer werk, een slecht time management, frustraties en een gebrek aan zelfvertrouwen. Je kan je voorstellen dat dit leidt tot stress.

Meer assertiviteit betekent dus minder stress en minder stress betekent meer energie gedurende de dag. Je kunt meer druk aan, helderder denken en je zelfvertrouwen opbouwen. Wie niet assertief genoeg is, heeft stress en meer kans op een burn-out.

Het is goed voor je relaties

Als je denkt dat altijd maar de nice girl of -guy uithangen ervoor zorgt dat jij fijne relaties kan aangaan, dan heb je het mis. Natuurlijk, met aardige, lieve mensen omgaan vindt iedereen fijn, maar aardige (niet-assertieve) mensen hebben ook de eigenschap om niet te zeggen wat ze ergens van vinden. Ze willen immers niemand kwetsen. Lastige gesprekken en confrontaties worden uit de weg gegaan, en zo wordt het lastiger om aan elkaars wensen te voldoen. So speak up! Maar maak het niet agressief 😉

Hoe word ik assertiever

Tips: hoe word ik assertiever?

Je weet inmiddels dat assertiviteit je leven een stuk gemakkelijker en op lange termijn leuker maakt. Nu rest alleen nog het antwoord op de vraag: hoe word ik assertiever? Je leest het hier!

1. Ontwikkel zelfvertrouwen, geloof in je waarde

Een van de beperkingen die aardige mensen hebben waardoor ze niet assertiever worden, heeft te maken met hun eigen zelfvertrouwen. Een laag zelfbeeld en een lage eigenwaarde weerhouden ons ervan assertief te zijn. We willen namelijk niet dat mensen ons niet aardig vinden.

Als je een beter zelfbeeld hebt en meer eigenwaarde hebt, doen de meningen van andere mensen er niet zoveel toe. Als je meer vertrouwen in jezelf krijgt, kun je handelen, zeggen en doen wat je moet doen zonder bang te zijn voor wat andere mensen zouden kunnen denken.

Zonder een gezond gevoel van eigenwaarde, zul je waarschijnlijk uiteindelijk meer geven dan je ontvangt en vaker over je eigen grenzen gaan.

Staat jou gebrek aan zelfvertrouwen je vaker in de weg? En wil je leren om assertiever te worden? Volg dan de eCursus Blijvend Zelfvertrouwen. 

Volg de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen

Nu tijdelijk voor slechts €45 (€159 euro)

Meer dan 15.000 cursisten gingen je al voor!

2. Plan je reactie van tevoren

Merk je dat je automatisch ja zegt tegen dingen zonder erover na te denken? Dan is het handig om een paar go-to-zinnen te gebruiken wanneer je een verzoek of uitnodiging krijgt die je liever afwijst.

Een paar voorbeelden hiervan zijn:

“Laat me daar nog even op terugkomen.”, “Ik moet even mijn agenda controleren.” Of “Ik kan niet, ik heb al plannen.” Onthoud vooral dat je niet verplicht bent om je redenering voor het afwijzen van een verzoek of uitnodiging uit te leggen. Alleen een nee is voldoende.

3. Laat schuldgevoelens niet in de weg staan

Voor jezelf opkomen of nee zeggen gaat bij veel mensen gepaard met schuldgevoelens.

Je had bijvoorbeeld ja kunnen zeggen tegen de bardienst van je zoon, maar je had geen zin. En nu moest de voetbalclub iemand anders bellen, en heb je hun hiermee ongemak bezorgd. Dit kan je een vervelend gevoel geven. Maar bekijk het eens andersom: als je wél die bardienst had gedraaid, had je je ook rot gevoeld. Dan was de voetbalclub blij, maar had jij het gevoel gehad dat je gebruikt wordt. Of dat je een slappeling bent dat je geen ‘nee’ kon zeggen.

Onthoud dat nee zeggen tegen een verzoek niet betekent dat je de persoon afwijst. Schuldgevoelens zijn dus helemaal niet nodig!

Misschien vind je dit ook interessant: Leren nee zeggen zonder je schuldig te voelen.

4. Gebruik positieve self talk

Ook al neem je je nog zo voor om voor jezelf op te komen en assertiever te zijn, toch kan het een lastige opgave zijn als het moment daar is. Gebruik positieve self talk om jezelf de moed te geven en in te laten zien dat het nodig is om op dat moment assertief te zijn. Moet jij je collega vertellen dat je haar taak er niet ook nog bij kan hebben, maar vind je dit lastig? Hype jezelf dan op met positieve gedachten, zoals “Mijn tijd is belangrijk” of “Ik kom altijd voor mezelf op en daar ben ik trots op”.

5. Neem een assertieve houding aan

Communicatie is niet alleen verbaal. Voordat je een stressvolle situatie of een moeilijk gesprek aangaat, is het goed om een assertieve lichaamshouding aan te nemen. Hierdoor voel je je direct zelfverzekerder en krachtiger. Hoe ziet dat eruit? Ga rechtop staan ​​en rol je schouders naar achteren. Zorg voor regelmatig oogcontact en een neutrale, maar vriendelijke gezichtsuitdrukking.

6. Spreek eenvoudig en direct

Inderdaad, no nonsense. Het is belangrijk om te communiceren op een manier waarop je de ander niet beschuldigt of een vervelend gevoel geeft. Wees eenvoudig, direct en beknopt en geef aan wat je dwars zit of anders zou willen zien. Als je voor jezelf opkomt, onthoud dan dat een langdradige uitleg je niet verder gaat helpen. Houd het kort en duidelijk.

7. Gebruik ‘ik’-uitspraken

Gebruik ‘ik’-uitspraken om assertief te zijn zonder vijandig over te komen. Maak er een gewoonte van om dingen te zeggen als ‘Ik denk…’ of ‘Ik voel…’. Gebruik nooit agressieve taal zoals ‘Jij doet nooit…’ of ‘Jij gaat altijd…’. Dit kan ervoor zorgen dat de ander gefrustreerd raakt en het gesprek afkapt. Je kan je voorstellen dat je dan nog verder van huis bent. Door vaker je onderbouwing te begin met ‘ik’, kun je zelfverzekerd en assertief zijn zonder andere mensen te beschuldigen.

Hoe word ik assertiever

8. Blijf kalm

Assertief zijn kan je wat gefrustreerd maken, maar opwinding kan soms overkomen als agressie. Leer koel en kalm te blijven bij het uiten van jezelf; het geeft je meer zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat de ander zich kan ontspannen. Het geeft je niet alleen vertrouwen, maar stelt de andere persoon ook in staat kalm te blijven.

9. Stel grenzen

Grenzen zijn de regels en limieten die je voor jezelf creëert en die je helpen beslissen wat je wel en niet toelaat. Je wilt niet dat mensen over je heen lopen, maar je wilt ook niet dat mensen denken dat je een onaardig of egoïstisch bent. Door grenzen te stellen weet je wanneer je ja moet zeggen en wanneer je nee wilt zeggen.

“Boundaries are a part of self-care; they are healthy, normal, and necessary.” ~ Doreen Virtue

Ook jij kunt assertief worden!

Nog een weetje om je wat extra motivatie te geven: Volgens onderzoek zit assertiviteit niet in iemands persoonlijkheid. Het is namelijk een vaardigheid die je kan aanleren. Praat jezelf er dus niet onderuit met een excuus als “ik ben nou eenmaal niet assertief”, want je kunt het worden!

En net als elke andere vaardigheid: het vergt oefening en tijd om er goed in te worden. Ga dus aan de slag met bovenstaande tips “hoe word ik assertiever?” en pluk er de vruchten van!

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

  1. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like
    you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics
    to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog.
    An excellent read. I will certainly be back.

  2. Hi everyone, it’s my first go to see at this web site, and article is actually fruitful in support of me, keep up posting such posts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *