7 kruiden met een rustgevende werking

kruiden met een rustgevende werking
Leestijd 7 minuten
kruiden met een rustgevende werking

Al duizenden jaren en over de hele wereld worden planten gebruikt voor hun  geneeskrachtige en rustgevende werking. Het is dan ook niet voor niks dat kamillethee en lavendelolie in verband worden gebracht met ontspanning. Maar er zijn nog meer kruiden die jou door tijden van spanning heen kunnen helpen. Heb je vaak last van stress, angst of slaapproblemen? Dan kunnen onderstaande ontspannende kruiden met een rustgevende werking jou helpen!

7 Kruiden met een rustgevende werking

1. Lavendel

Dit is misschien wel het meest bekende kruid als het aankomt op de rustgevende werking ervan. Lavendel is afkomstig uit de Middellandse Zee en staat bekend om zijn kalmerende en rustgevende effecten. Van slapeloosheid en vermoeidheid tot depressie en angst en zelfs migraine; lavendel(olie) got you covered.

In een onderzoek uit 2010 bleek lavendel de angstsymptomen bij mensen met een gegeneraliseerde angststoornis even effectief te verminderen als lorazepam. In een ander onderzoek hielp het gebruik van etherische olie van lavendel bij het verminderen van de angst voor het maken van examens bij verpleegkundestudenten.

Hoe gebruik je lavendelolie?

Je kunt verse lavendel prima gebruiken voor in bad. Vul een zakje met lavendelbloemen en leg het in je bad. Ontspanning gegarandeerd!

Lavendel is ook verkrijgbaar in flesjes, in de vorm van olie. Deze olie kun je vermengen met je dagcrème, douchegel of wat jij maar lekker vindt. Ook helpt een druppeltje lavendelolie op je kussen om beter te slapen. Tot slot kun je ervoor kiezen om de lavendelolie in een diffuser te doen, zo word je meteen ontspannen wanneer je je kamer binnenloopt.

2. Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft een aangename citroensmaak (ja echt) en is één van de beste kruiden die verdriet, rouw, stress en spanningen helpt verzachten. Door onderzoek weten we tegenwoordig dat het kruid inwerkt op ons limbisch systeem. Dit is het deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties. Zo helpt het kruid bijvoorbeeld om de emotie angst te controleren. Verder is het is aangetoond dat citroenmelisse de cognitieve prestaties verbetert, goed is voor het hart, milt en de spijsvertering.

Hoe gebruik je citroenmelisse?

Citroenmelisse is heerlijk om thee van te maken. Voeg een eetlepel verse of gedroogde citroenmelisse toe aan een kopje heet water en geniet van de frisse rustgevende smaak. Citroenmelisse kan je ook gebruiken in de keuken, voor zowel warme als koude gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Verder wordt citroenmelisse verwerkt in oliën, crèmes en zijn er zelfs voedingssupplementen van verkrijgbaar.

kruiden met een rustgevende werking

3. Kamille

Deze plant is een van de oudste geneeskrachtige kruiden en zou wel eens het meest gebruikte ontspannende westerse kruid kunnen zijn. Het heeft namelijk niet alleen een ontspannende werking, maar het is voor nog zo veel meer goed! Kamille kalmeert je zenuwen en spierspasmen, helpt bij de spijsvertering en verlicht een  opgeblazen gevoel, het vermindert duizeligheid en reisziekte, het bevordert een goede nachtrust, werkt ontstekingsremmend, verlicht hooikoortsklachten, reumatische pijn en menstruatieklachten en het helpt zelfs bij aambeien.

Maar goed, we willen natuurlijk meer weten over de ontspannende werking van kamille.. Een studie uit 2016 wees uit dat het dagelijks gebruik van kamille-extract gedurende 12 weken resulteerde in een significante vermindering van symptomen van gegeneraliseerde angststoornis bij deelnemers. 

Hoe gebruik je kamille?

Kamille is qua gebruik het meest populair in de vorm van kruidenthee. Een kopje kamillethee voor het slapengaan is een klassiek ritueel om lekker te ontspannen voor het slapengaan. Overdrijf hier alleen niet mee, want bij te sterke kamillethee kun je last krijgen van je maag en misselijkheid. Ook kan er bij dagelijks veelvuldig gebruik duizeligheid en een wazig gevoel ontstaan.

Kamille werkt ook rustgevend voor de huid. Heb je een geïrriteerde huid? Voeg wat kamilledruppels toe aan je bad of aan een basisolie die je regelmatig gebruikt om je huid mee in te smeren.

4. Meidoorn

De bladeren, bloemen en vruchten van deze plant worden vaak gebruikt om de bloedvaten te ontspannen, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. In de traditionele westerse kruidengeneeskunde wordt meidoorn ook gebruikt om stress, hartkloppingen, slaapproblemen, en spanningen te verhelpen. Meidoorn staat vooral bekend om zijn kalmerende werking op het hart. Het helpt zelfs bij liefdesverdriet en gekwetst zijn.

Hoe gebruik je meidoorn?

Ook van meidoorn kan je een heerlijk ontspannend avondtheetje maken. Voeg 1 eetlepel meidoorn toe aan een kop heet water. Je kan er ook voor kiezen om 1/8 theelepel vast extract van meidoorn nemen. Dit heeft een siroopachtige consistentie. Je kan er ook voor kiezen om zelf een tinctuur te maken van meidoorn.

5. Passiebloem

De passiebloem is afkomstig uit de tropen en subtropen en mag zeker niet ontbreken in het rijtje kruiden met een rustgevende werking. De kruid bezit kalmerende, slaapverwekkende, en pijnstillende eigenschappen, waardoor slapeloosheid, angst en stress worden tegengegaan.

Daarnaast werkt het kruid bloedvat verwijdend, waardoor een hoge bloeddruk wordt verlaagd en hartkloppingen verminderd. Net als vele andere kruiden werkt passiebloem ook goed voor je spijsvertering.

Het is dus niet alleen een hele mooie bloem, maar ook eentje met veel functies!

kruiden met een rustgevende werking

Hoe gebruik je passiebloem?

Vul een klein zakje met gedroogde bladeren, wortels en bloemen van de passiebloem om er een ​​kruidenzakje van te maken. Deze kun je neerleggen bij je kussen, of voeg ze toe aan een warm bad. Passiebloem werkt goed en smaakt ook goed als thee, vooral in combinatie met meidoorn, win win! 🙂 

Let wel op: passiebloem mag niet worden ingenomen door mensen die al andere slaapmiddelen gebruiken.

6. Valeriaan

Valeriaan wordt al sinds de tweede eeuw gebruikt om slapeloosheid en angst te behandelen. Wetenschappelijk onderzoek naar valeriaan heeft bevestigd dat het inderdaad spanning kan verminderen en slaperigheid kan opwekken. Van dit kruid is aangetoond dat het de voorraad van gamma-aminoboterzuur neurotransmitters (GABA) in het lichaam verhoogt, net zoals dat geneesmiddelen als alprazolam en diazepam dat doen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen ontspannen.

In een onderzoek naar slapeloosheid kwam naar voren dat deelnemers die valeriaan namen, dezelfde slaapverbetering hadden als deelnemers die oxazepam slikte. Maar dan met minder bijwerkingen!

En voel je je wel eens down of zit je er even doorheen? Dan kan valeriaan je ook helpen. Het zou namelijk ook een gunstige invloed hebben op je mentale balans.

Hoe gebruik je valeriaan?

Er zijn veel verschillende producten waar valeriaan in verwerkt is. Zo is valeriaan verkrijgbaar in de vorm van olie. Deze kun je toevoegen aan je bad, of gebruik de olie als verdamper. Doe een paar druppels valeriaanolie in een bak met heet water en ga erboven hangen met je hoofd. Haal diep, maar rustig adem en snuif op deze manier de kalmerende stof in. Ook kun je er thee van maken.

Maar voor degenen die bekend zijn met de geur en smaak, je zal niet staan te springen om bovenstaande opties uit te proberen. Valeriaan is daarom vooral populair in de vorm van tabletten en capsules. Een andere optie is om er een tinctuur van te maken, of koop er gewoon een bij een natuurwinkel.

7. Heilige basilicum (tulsi)

Al meer dan 5000 jaar wordt Tulsi, of heilige basilicum beschouwd als India’s “Koningin van Kruiden”. Binnen het hindoeïsme en de ayurveda is heilige basilicum onderdeel van rituelen en geneeskunst. Volgens deze leer beschermt heilige basilicum namelijk tegen zo’n beetje alles waar je last van kunt hebben.

Tulsi is een van de beste kruiden die gebruikt kan worden bij vermoeidheid en stress. De effecten van tulsi zijn vele malen gepubliceerd in wetenschappelijke studies.

Naast dat het goed is tegen stress, bevat tulsi antioxidanten en stoffen die volgens deskundigen het immuunsysteem kunnen ondersteunen. Het bevordert je spijsvertering, je luchtwegen, je concentratie en nog véél meer!

Hoe gebruik je heilige basilicum?

Ook heilige basilicum is geschikt om het te verdampen. Of kies ervoor om het te  vermengen met je massage-, of huidolie!

Binnen de Ayurveda wordt geadviseerd om tulsi te gebruiken in de vorm van kruidenthee of gedroogd poeder vermengd met vloeistof, zoals water of een smoothie. Wil je je echt helemaal mengen met de indiase cultuur? Meng het dan met ghee. Dit is een vorm van geklaarde boter bereid op Indiase wijze. De bladeren kunnen ook vers gegeten worden.

Hoewel de werking van heilige basilicum een stuk krachtiger is, geldt de stress verlagende en rustgevende werking ook voor alle andere soorten basilicum. Niet zo gek dus dat je meteen in een goede stemming komt bij een lekker bord pasta met basilicum!

Ervaar zelf het effect van kruiden met een rustgevende werking

Ik hoop dat ik je bewust heb kunnen maken van het krachtige effect van deze kruiden met een rustgevende werking. Grijp niet direct naar medicijnen, wanneer je je gespannen of down voelt, maar denk aan moeder natuur! Snuif aan wat lavendel, drink een kamilletheetje, neem een warm bad met passiebloem. En relax….

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *