Je kind opvoeden met zelfvertrouwen

Je kind opvoeden met zelfvertrouwen
Leestijd 7 minuten

Een positief zelfbeeld is een van de belangrijkste kenmerken van een gezonde ontwikkeling van kinderen. Een kind met zelfvertrouwen durft hierdoor gemakkelijker nieuwe uitdagingen aan te gaan en zit lekkerder in zijn vel. Elke ouder gunt dit zijn kind en het liefst wil je je kind altijd vol zelfvertrouwen zien stralen. Maar hoe kun je dit als ouder stimuleren? In deze blogpost lees je hoe je dat doet: Je kind opvoeden met zelfvertrouwen.

Kindertijd belangrijk voor zelfvertrouwen

Het ene kind wordt geboren met meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Zelfvertrouwen is altijd in ontwikkeling en is een proces dat je hele leven doorloopt. De sociale en emotionele gezondheid van een kind speelt een belangrijke rol in de manier waarop het gedurende het hele leven met tegenslagen, groepsdruk en andere uitdagingen omgaat. Het kweken van zelfvertrouwen draagt ​​bij aan positief sociaal gedrag en werkt als buffer wanneer je kind stress en negatieve situaties ervaart.

Carl Pickhardt, psycholoog en auteur van 15 opvoedingsboeken, zegt dat een kind dat geen zelfvertrouwen heeft, terughoudend zal zijn om nieuwe of uitdagende dingen te proberen, omdat ze bang zijn om te falen of anderen teleur te stellen. Dit kan hen later in het leven tegenhouden en een succesvolle carrière in de weg staan. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want je wil dat je kind een succesvol en gelukkig leven leidt.

Ervaringen in de kindertijd hebben de meeste invloed op het zelfbeeld van iemand. Daarom kan je als ouder veel bijdragen aan het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind. Dit kan een lastige taak zijn en daarom deel ik in dit artikel tips om je kind met zelfvertrouwen op te voeden.

Tips: Je kind opvoeden met zelfvertrouwen

1. Wees een voorbeeld

Wees een voorbeeld voor je kinderen en wees een rolmodel op het gebied van zelfvertrouwen. Als je nieuwe taken met optimisme en voorbereiding aanpakt, is dit een goed voorbeeld voor kinderen. Dat betekent niet dat je moet doen alsof je perfect bent. Erken je angst, maar concentreer je er niet op – focus op de positieve dingen die je doet en wat je gaat bereiken. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt breng je dit over op je kinderen. Als dit het geval is, is het zaak om eerst aan je eigen vertrouwen te werken. Lees hier 10 tips voor meer zelfvertrouwen.

2. Geef ze liefde en aandacht

Weten hoeveel je van ze houdt en ze aandacht geven, geeft je kinderen een gevoel van veiligheid en erbij horen. Dit is mega belangrijk voor hun kijk op zichzelf. Dus knuffel je kinderen als je afscheid neemt, kruip bij elkaar en lees een boek, geef oprechte aandacht en zeg wat vaker dat je van ze houdt. Naarmate je kinderen groeien, zal deze basis van liefde hen helpen hun eigen sociale banden op te bouwen met vrienden, klasgenootjes of teamgenoten.

Je kind opvoeden met zelfvertrouwen

3. Word niet boos om fouten

Van fouten maken leer je. Iedereen kent deze uitspraak wel en is een essentieel motto voor de opvoeding van je kinderen. Wees niet overbeschermend voor je kind en laat ze af en toe wat verknoeien. Ga er luchtig mee om en help ze door te vertellen hoe ze de taak de volgende keer beter kunnen aanpakken. Op deze manier leer je kinderen te leren niet bang te zijn voor mislukking.

Daarnaast is het prima om nuttige feedback te geven en suggesties te doen, maar vertel ze nooit dat ze iets slecht doen. Voorkom dat je kind bang is om te falen omdat hij/zij bang is dat je boos of teleurgesteld wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat ze nooit nieuwe dingen proberen.

4. Moedig ze aan om nieuwe dingen te proberen

In plaats van al hun energie te richten op waar ze al in uitblinken, is het goed voor kinderen om nieuwe dingen te leren. Door nieuwe vaardigheden en ervaringen op te doen, voelen kinderen zich capabel en zelfverzekerd dat ze alles aankunnen wat op hun pad komt. Daarnaast is het belangrijk om hun moed voor het proberen van nieuwe dingen te prijzen. Of het nu gaat om hun eerste achtbaan of fietsen zonder zijwieltjes. Alleen al een opmerking als “Wat stoer dat je dit probeert!” geeft je kind een gevoel wat waardering en respect.

5. Prijs doorzettingsvermogen

Leren om niet op te geven bij de eerste frustratie of na een tegenslag is een belangrijke vaardigheid. Zelfvertrouwen en zelfrespect gaan niet over altijd slagen in alles, ze gaan over veerkrachtig genoeg zijn om te blijven proberen, en niet van streek raken als het toch niet lukt of als je niet de beste bent. Het is belangrijk om je kind eraan te herinneren dat elke weg naar succes gevuld is met tegenslagen.

6. Geef complimenten

Als je kind iets nieuws doet is het belangrijk dat je laat merken dat je dat hebt gezien en er trots op bent. Het is vooral goed om complimenten te geven die gericht zijn op het proces en de ontwikkeling. Wanneer je alleen complimenten geeft over het resultaat kan dit een vorm van faalangst opleveren, omdat het kind denkt dat hij altijd zo moet presteren. Zeg bijvoorbeeld eerder: “Wat goed dat je hebt doorgezet, ook al vond je het lastig.”

Complimenten geven mag echt niet ontbreken als je je kind wilt opvoeden met zelfvertrouwen!

7. Help je kind om hun passie te vinden

Stimuleer je kind om zelf op zoek te gaan naar interesses. Daag ze uit om zelf keuzes te maken, want ook dit helpt bij het vergroten van het zelfvertrouwen. Wanneer het kind zijn/haar passie heeft gevonden, of het nou piano spelen, voetbal of wat dan ook is, zal het zien van hun talenten ook een boost geven aan hun zelfvertrouwen. Daarnaast is het sowieso goed om te sporten voor meer zelfvertrouwen.

8. Vier de inspanning en moeite

Kinderen prijzen voor hun prestaties is geweldig, maar het is ook belangrijk om ze te laten weten dat je trots bent op hun inspanningen, ongeacht het resultaat. Laat kinderen weten dat je het werk dat ze doen waardeert. Als je opgroeit, is de reis belangrijker dan de bestemming. Dus of je kind nou het winnende doelpunt voor zijn team maakt of het per ongeluk uit schopt, juich hun inspanning toe. Ze mogen zich nooit schamen om het te proberen.

Je kind opvoeden met zelfvertrouwen

9. Geef taakjes en verantwoordelijkheid

Je zal hoogstwaarschijnlijk een weerwoord en geklaag krijgen, maar kinderen voelen zich meer verbonden en gewaardeerd wanneer er op ze wordt gerekend om bepaalde klusjes te doen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de klusjes bij hun leeftijd passen. Van speelgoed opruimen tot afwassen of het ophalen van jongere broers en zussen van een speelafspraakje. Het hebben van verantwoordelijkheid voor kleine klusjes in huis kan een grote bijdrage leveren aan het opbouwen van zelfvertrouwen.

10. Omarm imperfectie

Als volwassenen weten we dat perfectie onrealistisch is, en het is belangrijk dat kinderen die boodschap zo vroeg mogelijk meekrijgen. Help kinderen in te zien dat tv-programma’s, plaatjes in tijdschriften of foto’s op sociale media niet altijd realistisch zijn. En wees je als ouder bewust van de invloed van sociale media op het zelfbeeld. Het idee van altijd maar gelukkig, succesvol en perfect gekleed is geen waarheid en vertel je kinderen dit. Herinner hen er in plaats daarvan aan dat minder dan perfect zijn menselijk is en helemaal oké.

11. Laat ze zelf problemen oplossen

Als jij al het harde werk voor je kind doet, zullen ze nooit de vaardigheden of het zelfvertrouwen ontwikkelen om problemen zelf op te lossen.

Het is belangrijk om je kinderen steeds zelfstandiger te laten worden. Laat ze bijvoorbeeld zelf uitzoeken hoe ze met leraren over problemen kunnen praten, of ervoor zorgen dat hun sporttas ingepakt en klaar is. Met zogenaamde helikopteropvoeding (je kind te beschermend opvoeden) haal je het vermogen van kinderen weg om dingen zelf te doen. Dit heeft een negatieve invloed op hun zelfrespect en ontneemt hen hun onafhankelijkheid.

12. Speel samen en heb plezier

Als je met je kind speelt, laat het zien dat je graag tijd met ze doorbrengt en dat je hun gezelschap waardeert. Gewoon plezier hebben met je kind biedt tal van voordelen voor jullie beiden. Niet alleen ontwikkelen kinderen vertrouwen in hun vermogen om een ​​interessant en onderhoudend persoon te zijn die solide sociale banden kan vormen,

Daarnaast hebben studies aangetoond dat de kans van een kind om gelukkig te zijn toeneemt en hun het risico op depressie en angst afneemt als ze gezond spelen.

13. Geef respectvol en tactisch kritiek

Eerlijk is eerlijk.. Kinderen kunnen soms lastig zijn en zich flink misdragen. Wanneer dit het geval is ​​ben je waarschijnlijk geïrriteerd of boos. Zorg er dan voor dat je het gedrag van je kind en je kind zelf scheidt. Zeg bijvoorbeeld niet: “je bent gemeen”, maar “de manier waarop je tegen je zusje praat is niet aardig”. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van consequenties van zijn of haar gedrag en door op een prettige en respectvolle toon met je kind te praten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *