Het effect van binaural beats

Het effect van Binaural Beats
Leestijd 5 minuten
Het effect van Binaural Beats

Binaural beats, misschien heb je er wel eens van gehoord of wellicht is dit helemal nieuw voor jou. Luisteren naar binaural beats kan zorgen voor een hogere productiviteit, een beter geheugen, meer ontspanning of een betere slaap. Dit auditieve verschijnsel is al ruim 150 jaar geleden ontdekt, maar velen weten nog niet wat dit inhoudt. In deze blogpost hoop ik wat duidelijkheid te scheppen over het effect van binaural beats, zodat jij hier de vruchten van kan gaan plukken.

Wat zijn binaural beats?

Een binaural beat is een geluidstrack waarbij er twee tonen worden afgespeeld die aan elke oor een andere frequentie afgeven. De tonen zijn dus net iets hoger of iets lager dan elkaar. Zo kan het zijn dat je in je linkeroor een geluid van 8 Hertz hoort en in je rechteroor een geluid van 9 Hertz. Van het kleine verschil tussen deze frequenties maken je hersenen automatisch een extra toon. Dit wordt de binaural beat genoemd. Afhankelijk van het aantal Hertz wat hoorbaar is heeft deze binaural beat een bepaald effect op je brein.

De trillingsfrequenties van onze hersengolven

Binaural beats hebben dus invloed op de trillingsfrequentie van onze hersenen. Dit klinkt misschien een beetje vaag, dus hier even een korte uitleg over deze verschillende frequenties van onze hersenen.

Hersengolven kunnen op vijf verschillende frequenties trillen.

Delta – 0 – 4 hertz

Dit zijn de langzaamste van alle hersengolven en zijn het sterkst wanneer we aan het slapen zijn in een droomloze toestand. Dit is ook de staat waarin genezing en verjonging worden gestimuleerd, daarom is het zo belangrijk om elke nacht voldoende te slapen.

Thèta – 4 – 8 hertz

Thètagolven geven diepe ontspanning aan en komen voor bij zeer ervaren meditatiebeoefenaars. Thèta-hersengolven zijn dus te zien bij meditatie, maar ook bij dagdromen en wanneer we taken op de automatische piloot uitvoeren; zoals handen wassen of tanden poetsen. Deze frequentie komt dus voor wanneer we in een staat van verminderde bewustzijn verkeren. Thèta-hersengolven hebben daarnaast een positief effect op creativiteit, het geheugen en diepe ontspanning.

Alpha – 8 – 14 hertz

In deze hersengolffrequentie zijn we mentaal en fysiek ontspannen. Alpha-hersengolven werken stress verlagend en zorgen ervoor dat we creatiever worden. Deze hersengolven zijn ook waar te nemen tijdens het uitvoeren van yoga.

Bèta – 14 – 30 hertz

Beta-hersengolven zijn het gemakkelijkst te detecteren wanneer we actief aan het denken zijn. Denk hierbij aan het nadenken over hoe een probleem opgelost moet worden of het focussen op een taak. In deze frequentie zijn we alert, gefocust en hebben we energie.

Gamma – 30 – 100 hertz

Gamma-hersengolven zijn de snelst meetbare hersengolven. Wanneer deze hersengolven worden waargenomen is men zeer waakzaam, heeft men een hoog bewustzijn en staat het geheugen op scherp.

Wanneer moet je naar welke binaural beats luisteren?

Elke staat van bewustzijn weergeeft dus een bepaalde trillingsfrequentie van onze hersenen. Zo verkeren je hersenen tijdens je slaap in de frequentie Delta en tijdens het studeren in Bèta. Er wordt beweerd dat binaural beats dezelfde mentale toestand teweeg brengen die wordt geassocieerd met een meditatiebeoefening, maar dan veel sneller en eenvoudiger.

Door te luisteren naar binaural beats kun je jouw hersenen helpen om in een andere staat van bewustzijn te komen. Voel jij je na een drukke dag op werk nog veel te alert om te gaan slapen? Dan trillen je hersengolven waarschijnlijk nog in de frequentie Bèta. Ga op zoek naar binaural beats van 0 – 4 hertz en geniet van je ontspannen nachtrust.

Andersom werkt dit natuurlijk hetzelfde. Voel jij je onrustig, niet creatief of niet gefocust? Luister dan naar Alpha beats om meer ontspannen en creatief te worden. En wil jij je mentaal nog scherper voelen? Voer de frequentie dan nog een tandje op naar 14 tot 30 Herz en voel je binnen een halfuur energiek en alert.

Luister ongeveer een half uur naar de binaural beats. Je hersenen hebben ongeveer 7-8 minuten nodig om goed te synchroniseren met de audiotrack. Vaak merkt men echter al na 10 minuten een verschil!

Het effect van binaural beats

Zijn binaural beats echt zo effectief?

In de afgelopen jaren is er aardig wat onderzoek gedaan naar het effect van Binaural Beats. In 2018 hebben onderzoekers 22 wetenschappelijke artikelen naar binaural beats in een overzichtsstudie op een rij gezet. Ze hebben de resultaten gepubliceerd in het tijdschrift ‘Psychological Reseach’.

De resultaten uit dit onderzoek dragen bij aan het groeiende bewijs dat het luisteren naar binaural beats het denk- en leervermogen beïnvloedt. Daarnaast is het bewezen effectief bij het verminderen van angstniveaus en de perceptie van pijn. Dat alles is mogelijk zonder voorafgaande training.

Tot slot werd er geconcludeerd dat de effectiviteit afhangt van de gebruikte frequentie, blootstellingsduur en van het moment dat de blootstelling aan de muziek plaatsvindt. Langere perioden zijn raadzaam om maximale effectiviteit te garanderen. Ook wordt de effectiviteit groter naarmate de frequentie van het luisteren toeneemt.

Ervaar het effect zelf

Ben jij inmiddels benieuwd geworden welk effect binaural beats op jou heeft? Probeer het gewoon zelf eens!

Op YouTube en Spotify vind je binaural beats in alle soorten en maten. Hier vind je een veelbeluisterd geluidsfragment in Alpha waves, waar je je dus ontspannen, creatief en gelukkig van gaat voelen. Voeg altijd het doel (focus, ontspanning, slaap), de frequentie (Alpha, Thèta etc.) of het aantal Hertz toe aan je zoekterm om in de gewenste bewustzijnsstaat te komen. Daarnaast is het raadzaam om binaural beats te luisteren via een koptelefoon of oortjes. Dit is noodzakelijk om het verschil tussen de frequente in je linker- en rechteroor te kunnen horen.

Merk jij een positief verschil en ben je enthousiast geworden over de werking? Naast video’s en playlists op Spotify en Youtube zijn er zijn meerdere apps waarop je naar binaural beats kunt luisteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn binaural beats generator, meditation moments en brain waves.

Nog een handig weetje: In alpha en thèta staat ben je 200x ontvankelijker voor positieve suggesties! Schakel dus met je binaural beats over naar deze bewustzijnsstaat en voer je affirmaties nog effectiever uit dan normaal.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *